Cateva indicatii despre cum va puteti feri de varice

Tin minte cand eram mai mica, eram la plaja si stateam pe patura cu sora mea si amandoua ne uitam la mama, care statea pe un prosop din apropiere. Ne uitam la varicele de pe picioarele ei si ne sopteam una alteia „oare cum i-au aparut?”. Speram si ne rugam in tacere sa nu facem si noi asa ceva pe picioare. Din fericire, eu nu am varice, dar cu sora mea este cu totul alta poveste.
Varicele pot fi mostenite genetic sau pot fi legate de stilul de viata, cum ar fi statul in picioare mult timp la serviciu sau statul jos timp indelungat. De obicei varicele incep cu o complicatie circulatorie in gamba. Muschii din aceasta zona sunt traversati de vene care transporta sangele in sus spre inima. Daca valvele din vene sunt stricate poate exista o presiune mai mare a fluxului, care rezulta in pierderea integritatii venelor. Acestea vor avea apoi un aspect innodat pe sub piele din cauza faptului ca sunt inflamate, marite si umflate – varice.
Femeile sunt afectate mai frecvent decat barbatii, probabil din cauza faptului ca sarcinile maresc presiunea arteriala in picioare si cauzeaza varice. Persoanele supraponderale au un risc si mai ridicat de a face varice, iar pe masura ce imbatranim peretii venelor slabesc lasandu-ne susceptibili aparitiei varicelor.
„Destul”, a spus sora mea, „de vreme ce mama noastra are varice si eu am fost de trei ori insarcinata, fiind supraponderala in timpul tuturor si mai am si 50 de ani! Ce pot sa mai fac ca sa scap de varice?”
Asadar, ce putem face pentru a preveni si controla varicele?
Printre remediile naturale se numara:
1. Samburii de struguri
2. Seminte de castan porcesc
3. Vitamina C
4. Zinc
5. Gotu Kola
6. Vitamina E
7. Dieta bogata in fibre
8. Consum ridicat de fructe de padure (capsune, afine, mure) si cirese
9. Consum ridicat de ghimbir, ceapa si usturoi
10. Exercitii fizice
Va puteti proteja venele si prin purtarea ciorapilor de compresie pana la genunchi care pot fi cumparati de la magazine cu provizii medicale; cumparati-i mai ales daca stati mult timp in picioare.
Un alt lucru important este sa NU STATI CU PICIOARELE INCRUCISATE!
Cel mai important lucru pe care il putem face pentru a trata si reduce dimensiunea varicelor este efectuarea exercitiilor fizice. Muschii pe care ar trebui sa ne concentram sunt muschii gambelor deoarece ei controleaza sistemul circulator al venelor din picioare. Exercitiile de stretching vor intari, sustine si imbunatati muschii gambelor. Cel mai bun exercitiu pentru imbunatatirea circulatiei in picioare este Pilates Reformer. Bingo! Trebuie sa va ganditi ca Joseph Pilates a facut aceste exercitii gandindu-se la persoanele cu varice.
Mersul pe bicicleta, jogging-ul si mersul pe jos au si ele beneficii destul de mari in ceea ce priveste imbunatatirea circulatiei in muschii picioarelorsi ameliorarea varicelor. Masajul specific, miscand mainile in sus pe gamba ajuta si el la ameliorarea durerii si a inflamatiilor. In ceea ce o priveste pe sora mea, ea si-a cumparat o pereche de ciorapi de compresie, a inceput un program de exercitii de intindere cu Pilates si un program de plimbari e jos. Acum este fericita, a scapat de varice! Cu mama este o poveste total diferita.